Vochtmeting

Vocht is onbetwist de grootse vijand van de caravan. Als vocht kan indringen in de vloer, de wanden of het dak van de caravan kan dit tot verrotting van houten delen leiden.
Een flinke schade kan het gevolg zijn. Om dit te voorkomen kun je het beste regelmatig een vochtmeting laten uitvoeren.
Caravanfabrikanten nemen op dit punt ook geen risico. Ter behoud van de waterdichtheidsgarantie eisen zij van de koper dat deze zijn caravan jaarlijks door de dealer op vochtinwerking laat controleren.

Vochtmeting tijdens onderhoudsbeurt

Een andere vorm van preventieve controle op vochtinwerking is de globale vochtcontrole die in het kader van de BOVAG onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Indien er aanwijzingen zijn van mogelijke vochtinwerking, dan kan in overleg met de klant de uitgebreide vochtmeting worden uitgevoerd. Een andere, zeer dringende aanleiding voor een vochtcontrole zijn vochtkringen, loslatende wandbedekking, een muffe lucht of schimmelvorming.
Uit discussies in forums en nieuwsgroepen blijkt dat niet iedereen is overtuigd van de noodzaak om regelmatig een vochtmeting uit te voeren. Vooral als de garantie van de caravan is verstreken voelt menigeen er niets voor om nog extra kosten te maken.
Wat echter niet uit het oog mag worden verloren is de zorgplicht die je als eigenaar hebt. Vrijwel elke caravanverzekering heeft een uitsluiting van aansprakelijkheid in de poliswaarden indien het verzekerde object niet goed is onderhouden. Het is dan ook maar zeer de vraag of een vochtschade aan een caravan die jaren geen onderhoud heeft gehad zal worden vergoed. Vooral bij langzaam inwerkend vocht kan de schade al groot zijn voordat je er zelf iets van merkt.
Het is daarom verstandig om de caravan goed te laten onderhouden. De dealer die voor een klant een caravan onderhoud zal ook eerder geneigd zijn om in geval van problemen wat extra’s te doen.

Preventieve vochtcontrole

Fabrikanten kunnen een jaarlijkse vochtcontrole eisen. Deze eis vloeit voort uit de garantievoorwaarden en daarom ben je als koper wel verplicht om de caravan ieder jaar door de dealer te laten controleren. Niet elke koper is hier even blij mee, want voor de kosten moet jezelf opdraaien

De vochtmeting nader bekeken

Op de plattegrond hierboven kunt u zien op welke punten in de caravan de vochtmeting wordt verricht

Meetpunten

Bij het dak wordt in de vier de hoeken gemeten op de verbinding dak/wand. De dakluiken worden rondom gemeten en ook de doorvoeren zoals de schoorsteen en een eventueel aanwezige antennemast krijgen extra aandacht. Het meten van de voor- en achterwand en de zijwanden neemt de meeste tijd in beslag. Elke wand wordt in de boven- en onderhoeken gemeten. Per wand wordt verder rond alle doorvoeren gemeten, zoals rond de deur en de ramen. Maar ook rond serviceluiken, in de wand ingebouwde contactdozen, roosters etc.
Bij de vochtmeting van de vloer worden alle vier de hoeken van de bodemplaat gemeten. De meter wordt vanuit een hoek wordt naar links en rechts verplaatst binnen de beschikbare ruimte. Ook rond de twee wielkasten wordt de vloer gemeten. Soms is dit niet mogelijk omdat de kunststof inrichting in de badkamer de vloer volledig bedekt. De meting blijft dan beperkt tot de beschikbare ruimte nabij de wielkast.
Waar wordt er gemeten:

 • Dak:
  • Rond uw dakluiken
  • Verbinding tussen dak en wand
  • De markeringslichten in de zijwand
  • Doorvoer bij de schoorsteen
  • Doorvoer bij schotel
 • Wand:
  • Wand tussen voorwand en zijwand
  • Rondom alle ramen
  • In de badkamer/toilet
  • Meting zijwand bij 230V aansluiting
  • Rondom de inbouwdozen
  • Wand tussen achterwand en zijwand
 • Vloer:
  • Bij de boiler
  • Alle hoeken

Het beste moment voor een vochtmeting

Voor een caravan die het hele jaar buiten wordt gestald maakt het niet uit wanneer je de vochtmeting laat uitvoeren. Heeft je caravan in een droge, overdekte stalling overwinterd, dan is het wellicht beter om de vochtmeting in het najaar uit te laten voeren. Als je dit combineert met een onderhoudsbeurt gaat de caravan tip top de stalling in en is hij in het voorjaar direct klaar voor gebruik.
Afspraak maken   
Wilt u een afspraak maken voor een vochtmeting bel dan naar: 010-5217118 of mail naar info@corolie.nl